Get Adobe Flash player

Okres zimowy związany jest szczególnie z wykonywaniem pracy fizycznej, która narażona jest na warunki niskich temperatur. Takim osobom firma zobowiązana jest według przepisów prawa zapewnić ciepłe posiłki oraz napoje. Powinny one być zapewnione nie rzadziej niż co 4 godziny. Nie mogą to być jednak posiłki przypadkowe, muszą bowiem dostarczać około 1000 kalorii, a także zawierać odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczów i białek. Pracodawca może zapewnić również realizację tego obowiązku poprzez dostarczenie pracownikom produktów, z których własnoręcznie mogą przyrządzić posiłek, ale w tym przypadku potrzebne jest także odpowiednie zaplecze, służące do ich przygotowania. Można również realizować ten obowiązek za pośrednictwem lokali gastronomicznych. W przypadku osób, które wykonują pracę na zewnątrz w niekorzystnych warunkach pogodowych, niezbędne jest zapewnienie pomieszczenia, gdzie pracownicy mogą odpocząć, ogrzać się i schronić przed trudnymi warunkami pogodowymi. Temperatura w biurach oraz pomieszczeniach biurowych nie może spadać poniżej 18 stopni Celsjusza. Jeżeli nie ma w miejscu pracy ogrzewania, powinno zostać ustanowione przynajmniej jedno miejsce, gdzie pracownicy podczas przerwy będą mogli ogrzać się i odpocząć. Czas dodatkowych obowiązków dla pracodawcy kończy się z dniem 31 marca. Wprowadzone w życie przepisy muszą być przestrzegane, w innym wypadku pracownik nie tylko ma prawo odmówić wykonywania pracy, ale również pracodawca może liczyć się z kontrolami i wysokimi karami pieniężnymi za nieprzestrzeganie przepisów.


Copyright felix.pl © 2014. All Rights Reserved.